Elke goede coach gebruikt Hypnose in zijn coachsessies
31 augustus 2017 
in Hypnose

Elke goede coach gebruikt Hypnose in zijn coachsessies

Wil je een goede coach zijn? Dan ontkom je er niet aan om hypnose te gebruiken in je coachsessies. Veel coaches zullen dit misschien een rare uitspraak vinden. Hieronder leggen we graag uit waarom.

Veel mensen associëren hypnose ten onrechte met een podium-act waarbij mensen uit het publiek worden aangezet om hilarische opdrachten uit te voeren. Terwijl deze showvariant gezien wordt als de manier bij uitstek om de kracht van hypnose en de communicatie met het onderbewustzijn onomwonden aan te tonen, laten de effecten vanuit therapeutisch oogpunt zich sinds jaar en dag gelden.

Wat is hypnose?

Hypnose is niet meer en minder dan het hebben van een hoge mate van focus. Dit bevordert een tranceproces waardoor een specifiek deel vanhet brein wordt aangesproken. En een mens heeft trance nodig om zich te kunnen concentreren, te leren en zich te kunnen voortbewegen in de wereld. Voorbeelden van trance zijn autorijden en denken “Heb ik de afslag nu al gehad of niet?”, het lezen van een boek waarbij je een verfilming van inkt in je hoofd maakt, het volledig in flow zijn tijdens sport waardoor het stil is in je hoofd, het geëmotioneerd raken door een film terwijl je eigenlijk  naar gigantisch veel lichtpuntjes kijkt.

Effect teweeg brengen in het onderbewustzijn

Wil je daadwerkelijk een doorbraak creëren bij je cliënt dan is trance een voorwaarde. Het gaat namelijk om een mate van focus en concentratie naar de binnenwereld waar zich, voor de cliënt, een probleem afspeelt. Goed hierbij is te weten dat een cliënt bij je is, niet omdat hij niet weet wat het probleem is maar omdat hij niet weet hoe het probleem in zijn belevingswereld gecreëerd wordt en hij niet weet hoe hij dit zelf kan lossen. Hij is bewust van het probleem maar onbewust van de structuur. En deze ligt verscholen in het onderbewustzijn.

“Patients are patients because they are out of rapport with their own unconscious… Patients are people who have had too much programming – so much outside programming that they have lost touch with their inner selves.”

-Milton H. Erickson-

Hypnose zorgt ervoor dat trance bevorderd wordt waardoor je snel, effectief en respectvol met het onderbewustzijn kunt communiceren. Het onderbewustzijn kan gezien worden als de harde schijf van een computer. Alle herinneringen, ervaringen, emoties, gedragspatronen, onbewuste denkbeeld over de wereld en het ik zijn hier opgeslagen. Door toegang te hebben tot de harde schijf kun je veranderingen aanbrengen door het onderbewustzijn nieuwe ideeën, suggesties en concepten aan te reiken.

Sleutel tot succes in het onderbewustzijn

Toegang tot en contact hebben met onderbewustzijn maakt dan ook een sessie succesvol of niet. Geef je de nieuwe ideeën, suggesties en concepten namelijk aan het bewuste brein (cognitieve of rationele brein) dan kan iemand rationeel begrijpen wat de verandering dient te zijn maar zal deze verandering niet ervaren omdat het niet doorgedrongen is tot het onderbewustzijn.

Je ontkomt er als coach dus niet aan hypnose toe te passen in je sessies, en waarschijnlijk doe je dit al bewust of onbewust. Echter wil je succesvoller zijn als coach, zorg er dan voor dat je getraind bent in het op de juiste manier induceren van trance en de taalpatronen die het onderbewustzijn ontvankelijk maken voor suggesties.

“Hypnose is bijzonder effectief bij het aanboren van innerlijke kwaliteiten als zelfvertrouwen, motivatie, innerlijke rust, strategieontwikkeling, discipline en eigenliefde, de aanpak van pijn, slaapstoornissen, roken, fobieën, angsten, stress, beperkende emoties en lichamelijke klachten, het verhogen van (sportieve) prestaties en gedragsverandering.”

 

Wil je als coach verder onderzoeken hoe hypnose jou succesvoller kan maken in het helpen van anderen?

Binnenkort start de 3-daagse Hypnose basis opleiding bij Response Instituut.

De Hypnose basis is de eerste stap in een reeks modules die je binnen Response Instituut opleiden tot hypnosecoach.

Over de schrijver
Milan Somers heeft meer dan 17 jaar ervaring met NLP en hypnose, zowel in de publieke sector als in het bedrijfsleven. Hij geeft Response vorm en is de hoofdtrainer voor de NLP Practitioner, NLP Master Practitioner, Hypnose Practitioner en Hypnose Master Practitioner. Als mens en in zijn functies als consultant, projectmanager en directeur heeft Milan een grote passie opgebouwd voor communicatie en het gedragsmatig handelen van mensen.
Reactie plaatsen