Is hypnose gevaarlijk of niet?

Je hoort weleens beweren dat hypnose gevaarlijk zou zijn. De talrijke televisieoptredens en hypnoseshows van allerlei hypnotiseurs hangen een verkeerd beeld op van wat er tijdens een hypnosesessie precies gebeurt. In dergelijke shows lijkt het alsof de hypnotiseur de geest van iemand volledig ‘overneemt’ en de gehypnotiseerde allerlei vreemde dingen laat doen. In werkelijkheid is hypnose een fenomeen dat verbonden is met de menselijke geest en al zo lang bestaat als de mens zelf. Hypnose gevaarlijk? Helemaal niet.

 

Het natuurlijke verschijnsel hypnose


Het verbaast je misschien dat je vaker in een staat van hypnose bent dan je zelf beseft. En dit zonder dat er een hypnotiseur aan te pas komt! Wanneer je compleet in beslag wordt genomen door het spannende verhaal van een film of een boek, vergeet je even wat er rondom jou gebeurt en concentreert al je aandacht zich op de film of het boek. Precies hetzelfde gebeurt bij hypnose. Je geest focust zich onder hypnose alleen nog maar op innerlijke gevoelens en gedachten. Je onderbewustzijn, dat in ‘normale’ toestand wordt afgeschermd door je bewuste geest, is in zo’n toestand gemakkelijk ‘bereikbaar’ en staat open voor beïnvloeding, nieuwe suggesties en ideeën. Deze eigenschap van hypnose maakt het mogelijk om ‘vastgeroeste’ gewoonten en patronen in je onderbewustzijn te ontdekken en te vervangen door nieuwe, stimulerende en constructieve patronen. Hypnotherapie, een therapievorm waarbij cliënten onder hypnose worden behandeld, helpt op een succesvolle manier tal van personen met verslavingen, fobieën, depressies en andere klachten.

 

Geen schrik hebben voor hypnose


Het is een fabeltje dat hypnose gevaarlijk zou zijn. Hypnose is uiteindelijk niets meer of minder dan een diepe vorm van trance. Je verliest op geen enkel ogenblik het bewustzijn of de controle over je geest. Iedereen kan de principes en technieken aanleren om zelf een ander persoon te hypnotiseren. Hiervoor bieden hypnosecentra diverse trainingen en workshops aan. Er komen geen geheimdoenerij, goocheltrucs of ‘toverspreuken’ aan te pas. Het is zelfs mogelijk om met bepaalde technieken jezelf onder hypnose te brengen: de zogenaamde zelfhypnose. Bij personen die lijden aan chronische slapeloosheid biedt zelfhypnose vaak een afdoende oplossing.

Je kunt niet blijven ‘hangen’ in een toestand van hypnose. De hypnotherapeut begeleidt je tijdens een hypnosesessie en haalt je terug uit je toestand van diepe trance. En zelfs als de hypnotherapeut dit niet doet, neemt je bewuste geest het na een tijdje vanzelf terug over. Omdat je geest zich volledig ontspant, gebeurt het soms dat je in slaap valt tijdens een hypnosesessie. Ook dat is geen probleem. Wanneer je terug wakker wordt na een verkwikkende slaap, is je geest weer in een normale, bewuste toestand.

 

Succesvolle behandelingen met hypnotherapie


Hypnose gevaarlijk? Absoluut niet! In tegendeel, hypnose en hypnotherapie vormen een succesvolle behandelmethode voor mensen die lijden aan allerlei geestelijke of lichamelijke klachten. De oorzaak van klachten als depressie, stress, burn-out, fobieën en verslavingen zijn vaak te zoeken in het menselijke onderbewustzijn. Hypnose is een ideaal hulpmiddel om beperkende gewoonten, associaties en patronen in je onderbewustzijn te doorbreken en zo de werkelijke oorzaak van je klachten weg te nemen. Wens je meer informatie over hypnose en hypnotherapie? Of ben je geïnteresseerd in een opleiding over hypnose? Neem contact op met het Response Instituut.
Reactie plaatsen