Hypnose het nieuwe mediteren

Het vinden van rust en balans is misschien wel een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Veel technieken die ons daarbij van dienst kunnen zijn, zoals yoga en mediatie, komen van oudsher uit het Oosten. Waar deze technieken lange tijd gezien werden als ‘zweverig’, worden ze inmiddels omarmd door een breed publiek. Ze zijn trendy geworden.

Een keerzijde van veel van deze Oosterse disciplines is dat ze doorgaans nogal wat tijdsinvestering en vooral discipline vergen. En daar hebben veel mensen nu juist vaak moeite mee. Maar er is nu een tegenhanger die sneller en gemakkelijker resultaten oplevert en steeds meer terrein begint te winnen: hypnose.

Wil je de kracht van hypnose in jezelf ervaren? Het Response Instituut Roermond geeft dan een gratis workshop zelfhypnose.

Hypnose is bij het grote publiek vooral bekend van shows op tv en in het theater. Het doel van die hypnosevorm is vooral entertainment. De meer wetenschappelijk hypnose, heeft weliswaar een overeenkomst met de theatervorm, maar kan verder nauwelijks vergeleken worden.

Mindpower

De overeenkomst is dat de theatervorm de kracht van de menselijke mind laat zien. En daar draait het nu juist ook bij de meer wetenschappelijke hypnose om.

Diezelfde mindpower kunnen we namelijk gebruiken om op diepere lagen met onszelf te communiceren. Veel belemmerende conditioneringen die we tijdens ons leven opslaan, nestelen  zich in die diepere lagen. En vanaf die plek kunnen ze ons het leven soms behoorlijk moeilijk maken.

Hypnose biedt ons een geweldige mogelijkheid om in een vorm van trance te raken, waarin we ons sterker dan anders op dingen kunnen focussen. In trance gaan lijkt misschien ver van je bed, maar het is een heel natuurlijk proces. We verkeren allemaal meerdere malen per dag in vormen van trance. Zoals het bekende dagdromen of het even wegdoezelen. Omdat je zelf in en ook weer uit die trance gaat is elke hypnose dan ook een zelfhypnose.

Wat gebeurt er in een trance?

In een staat van trance veranderen je hersengolven. Als je in een alerte staan van zijn bent, zijn vooral de beta-golven in je brein actief. Zodra je echter in trance gaat verschuift die activiteit naar  de zogeheten theta-golven. Dit zijn zeer waardevolle golven als je nieuwe dingen wilt leren, zoals bij studeren. Theta-golven zorgen ervoor dat je brein minder kritisch wordt en openstaat voor nieuwe ideeën. Je kunt zeggen dat je bewuste denken op de achtergrond treedt en het onderbewustzijn naar voren stapt. Het onderbewustzijn is het meest krachtige deel van je brein. Het bepaalt zo’n 95% van je dagelijkse functioneren. Al je herinneringen, emoties en gedragingen liggen hier opgeslagen.

Als je eenmaal door bijvoorbeeld hypnose toegang hebt tot het onderbewuste, kun je het nieuwe ideeën en suggesties aanreiken. Het onderbewuste is zeer flexibel en staat altijd open voor nieuwe ideeën. Het neemt die als ze eenmaal geaccepteerd zijn volkomen over.

En juist door de haast moeizame manier waarop hypnose toegang biedt tot het onderbewuste, worden die technieken meer en meer gebruikt in de psychologie en de medische wereld. Zo worden er in het ziekenhuis van Leuven jaarlijks meer dan 600 operaties onder hypnose uitgevoerd.

Mensen die zelf of onder begeleiding in trance gaan, gaan heel snel naar een staat van innerlijke rust waarbij de mind stopt met negatief denken. Tevens ervaren ze een dieperliggend contact met zichzelf. Ze hebben een gevoel van thuis zijn.

Een mooi instrument dus voor stressvermindering, meer rust, balans en het aanleren van nieuw gedrag of het oplossen van problemen.

– Paul, oud-deelnemer –

Wil jij de kracht van hypnose zelf ervaren?  Doe dan mee aan de gratis workshop zelfhypnose van het Response Instituut.